středa 20. května 2015

Smetánka lékařská

... neboli pampeliška. Není člověk, který by ji neznal. Přiznám se, že pohled na trávník posetý žlutými "sluníčky" patří k mým oblíbeným, a to i přesto, že se vlastně jedná o plevel, kterého se dost těžko zbavuje. Vždyť její objevení signalizuje, že zima je definitivně pryč, že už konečně nastává teplé období.


Člověk by řekl, že je tak běžná, že je zbytečné o ní něco ještě psát. Ale jste si jistí, že ji opravdu znáte? 

Z botanického hlediska totiž není smetánka lékařská označením jednoho druhu, ale celého komplexu poddruhů rostlin s drobnými odchylkami. Je to dáno způsobem jejího rozmnožování, které neprobíhá tak, jak jsme se učili ve škole (opylením), nýbrž semena vznikají bez oplození a jsou geneticky identická s mateřskou rostlinou - tedy něco jako klony. Odborníci odhadují, že na území ČR se vyskytuje až 250 těchto poddruhů.

Název smetánka je odvozen od bílé tekutiny, připomínající smetanu, kterou rostlina na lomu vylučuje. Ve skutečnosti se však jedná o latex.

Jak už druhové jméno napovídá, jedná se o léčivou rostlinu. Sbírá se především kořen, někdy i nať. Kořen je třeba dobře usušit a skladovat v uzavíratelných nádobách. Nedostatečně usušený bývá napadán plísněmi, suchý zase velmi chutná různým červům i myším. Povzbuzuje trávení, působí mírně močopudně a celkově je považována za posilňující prostředek s příznivými účinky na metabolismus. Napomáhá při léčbě močových kamenů, cukrovce, chronické únavě, opuchlých lymfatických žlázách, při zvětšení sleziny, působí proti degeneraci kostí a chrupavek a pomáhá vyvolat menstruaci.

Krom léčitelství lze pampelišky také využívat v gastronomii. Asi jste všichni slyšeli o pampeliškovém medu. Dále lze mladé listy použít k přípravě salátu s vysokým obsahem vitaminu C a vhodného zvláště pro diabetiky (obsahuje inulin). Z pražených kořenů získáme náhražku kávy (potobně jako z čekankových kořenů). Z květů lze také vyrábět pampeliškové víno.







Smetánka lékařská (Taraxacum officinale agg.)
Čeleď: Hvězdnicovité
Výška: 20-50 cm
Kvete: masivně duben - květen, objevuje se však během celého veg. období
Trvalka
Léčivka
Mořice duben-květen 2015

Žádné komentáře:

Okomentovat