pondělí 5. května 2014

Hluchavka bílá

Není snad člověka, který by ji neznal. Roste všude a kvete skoro celý rok. Malé děti si ji občas pletou s kopřivou, ale hluchavka nepálí.

Jenže vysvětlujte to malému špuntovi, který už má své špatné "zkušenosti". Jako starší děti jsme jí vytrhávali květy a sáli z nich sladkou šťávu. Byla jí jen nepatrná kapička a nás to po chvíli stejně přestalo bavit. Ne tak čmeláky a mravence.
I když je jí všude plno, patří k nejdražším léčivkám. Výkupní cena se pohybuje kolem 700,-Kč/kg. Ale zkuste si představit, kolik čerstvých kvítků musíte nasbírat, abyste měli kilo sušených. Kolik to zabere času. Jsou to zatraceně zasloužené peníze!

Hluchavka bílá (Lamium album)
čeleď: Hluchavkovité
kvete: květen - září
trvalka

Léčitelství:
Sbírá se květ za suchého počasí, pro koupele je možné použít celou nať. Suší se ve stínu a co nejrychleji. Snadno zvlhne a zhnědne, čímž se stává nepoužitelnou.
Snižuje místní dráždivost,  působí jako mírně svíravý prostředek, protizánětlivě, močopudně, uklidňuje, vytváří ochranný povlak na sliznicích dýchacího a trávicího ústrojí. Používá se při gynekologických obtížích, hlavně při bílém výtoku a nepravidelné menstruaci.

Zajímavosti:
Hluchavka bílá je také významnou rostlinou pro včelaře, neboť po celou sezónu poskytuje velké množství nektaru s vysokým obsahem cukru.






Datum: 27.4.2014
Místo: Mořice na Hané

Žádné komentáře:

Okomentovat