středa 11. června 2014

Roháček kozlík

Konečně vykouklo sluníčko a my se s elánem vyhrnuli ven s chalupy a hrrr do práce. Potřebovali jsme vyklidit dřevárku a udělat místo pro nějakou havěť. Naštěstí po zimě tam už moc dřeva nezbývalo.

Během práce jsem si povšimla broučka, který se mi připletl pod nohy. Nerada šlapu po těch malých tvorech, mnohé druhy mi připadají jako drahokamy. Tak jsem broučka vzala a odložila kus dál na dvůr. Ovšem po nějaké době jsem ho měla pod nohama zas. Nebo to byl jiný? Byl dost zaprášený, ale co mě zaujalo, měl na hlavičce kusadla, takový mimiaturní roháč.


Zdroj: http://kerria.pise.cz/3-rohacek-kozlik.html

Stejně jsem si chtěla udělat pauzu a tak jsem si odběhla pro foťák a pak vzala broučka do zahrady. Tam to pro něj bude přecejen bezpečnější. Nezapomněla jsem také udělat pár obrázků. Škoda, že můj stařičký kompakt neumí slušné makro...

Doma jsem potom hledala na internetu informace. Zjistila jsem, že je to Roháček kozlík (Dorcus Parallelipipedus) z čeledi roháčovitých - tedy bratránek známého roháče. Taky jsem přišla na to, proč se mi pořád pletl pod nohy. Larvy i dospělci se totiž živí ztrouchnivělým dřevem. Nejraději mají jasan, buk a jabloně. To naše dřevo je právě bukové! Vlastně jsme mu, chudáčkovi, zrušili spižírnu. Pravda jen jsme ji přestěhovali jinam, takže snad si ji zase najde. Bohužel jen málo z jeho dětiček má u nás šanci na přežití - dřevem budeme v zimě topit.

Pozorováno 4.6.2010 v Mořicích na HanéZdroj: http://kerria.pise.cz/3-rohacek-kozlik.ht - 

Zdroj: http://kerria.pise.cz/3-rohacek-kozlik.html


Zdroj: http://kerria.pise.cz/3-rohacek-kozlik.html

Žádné komentáře:

Okomentovat